Route en beschrijving Kleine Mensjes Oudenbosch

De route omvat momenteel 34 minitafereeltjes en is een leerzame wandeling over en door Oudenbosch van ongeveer 5 kilometer. Je kunt de route natuurlijk ook in tweeën knippen.

Het is geen geocache, dus het is niet de bedoeling dat er iets meegenomen wordt!

1. Nachtwandeling van Vincent van Gogh / Stationstraat 7 / achter het raam, rechts van de brievenbus / omdat dit kubusje te vaak verdween is besloten deze onder permanente bewaking achter het raam te plaatsen!

Wist je dat Vincent van Gogh op 7 april 1877 een wandeling maakte van Station Oudenbosch naar Zundert? Hij schrijft op 8 april 1877 aan zijn broer Theo: “Zaturdag avond vertrok ik met den laatsten trein uit Dordrecht naar den Oudenbosch en wandelde van daar naar Zundert. Daar in de hei was het zoo mooi, al was het donker kon men toch onderscheiden hoe die heivlakte en mastboschen en moerassen zich heinde en ver uitstrekten, […]. De lucht was graauw maar de avondster scheen tusschen de wolken door en nu en dan zag men ook andere sterren. Het was nog zeer vroeg toen ik te Zundert op het kerkhof kwam waar het zoo stil was, ik ging nog eens zien naar al de oude plekken en paadjes en wachtte het opgaan van de zon af.”

2. Bromsnor / Lollestraat 17 / rechts naast de voordeur

Er zijn zo’n 50 (!) bijnamen voor politie of politieagent, waaronder ‘platte petten’, ‘koddebeier’ en ‘klabak’. De meesten van deze bijnamen zijn beledigend of afkeurend maar gelukkig zijn er ook die met meer respect deze beroepsgroep benoemen.

3. Taartjes van eigen deeg / rechts beneden naast regenpijp / Markt 78

Ouders van jongens en meisjes van de beide internaten St Louis en St Anna mochten in het weekend hun kinderen opzoeken. Soms was dit extra feestelijk en bezochten ze de taartjeswinkel van Looijmans. Ondanks dat de tearoom al jaren dicht is, kent iedereen dit pand want hier werden de lekkerste taartjes van Oudenbosch gegeten! Niet voor niets is de tearoom koninklijk onderscheiden.

4. Ieniemienie / Markt 72 / rechts van de deur

Net zoals de Basiliek van Oudenbosch een verkleinde kopie is van de St Pieter in Rome, is de Kunsthal Oudenbosch een verkleinde versie van de Kunsthal in Rotterdam. Met een knipoog naar grote kunstjes die zelfs als miniatuur grote indruk kan achterlaten. Dus zoom maar lekker in!

5. Regenboogzebrapad / Markt 58 / naast de regenpijp

Pastoor Prasing uit Oudenbosch pleitte in 2019 voor het aanleggen van een regenboogzebrapad tussen de Basiliek en het Jezuietenplein. Het dorp was voor maar de bisschop en enkele reactionaire katholieken waren tegen…De macht van de kerk kwam in 2019 weer (eens) goed naar voren en er kwam geen zebrapad voor de Basiliek. Als alternatief zijn er twee Regenboogzebrapaden gelegd aan beide uiteinden van het dorp.

6. FF biechten / Markt 52 / links naast de entree

Kijk achterom: Dé Basiliek van Oudenbosch. Ga naar binnen en waan je even echt in het buitenland.

Oudenbosch is een katholiek bolwerk. Nog steeds kom je regelmatig gepensioneerde en uitgetreden broeders en zusters tegen die soms met de bewoners een drankje drinken om zo verhalen uit te wisselen. Hier ziet u de in Oudenbosch bekende broeder Frank die heel wat kilometers aflegt op zijn stalen ros.

7. Kunt u me doorverbinden? / Markt 42 / In het Marktstraatje halverwege onderaan de muur/ zonder kubus!

Eigenlijk was het meneer Meucci die zo slim was de telefoon uit te vinden, maar hij had geen geld om patent aan te vragen. In 1867 doet meneer Bell dit wel en ontstaat in Nederland het werkwoord “bellen”.

Het Oude Postkantoor van Oudenbosch In 1923 wordt het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT) opgericht. Tot 1990 is dit bedrijf onder verschillende namen de enige aanbieder in Nederland. Daarna komen er meerdere aanbieders bij en hebben we inmiddels verschillende aanbieders. De “vaste” lijn verdwijnt uit steeds meer huishoudens.

8. Door de bomen het Artboretum zien / Achter het Postkantoor 1 / rechts van de entree (stalen poort)

Arboretum Oudenbosch is een groene parel in het historische hart van Oudenbosch. De paterstuin, broedertuin, de grot en de heiligenbeelden zijn tastbare herinneringen aan de vroegere kloostertuin. Het ontwerp van de huidige tuin stamt uit 1987.

Een arboretum is een wetenschappelijke tuin waar onderzoek werd gedaan naar bomen en planten. Dit arboretum is goed bewaard gebleven en wordt tegenwoordig volledig bijgehouden door vrijwilligers.

9. De 367 broeders van St. Louis / Gonzagaplein / hoog in de rechterboom voor de entree van de begraafplaats/ zonder kubus!

Oudenbosch diende als verzameldepot voor de katholieken die meevochten in de in 1861 opgerichte garde der Pauselijke Zoeaven, aan de kant van de Paus Pius IX en tegen de roodhemden van Giuseppe Garibaldi en de troepen van Victor Emanuel II tijdens de Risorgimento. Zij werden opgevangen in Instituut Saint-Louis en ontvingen in Oudenbosch hun eerste training, voordat ze vanuit het station Oudenbosch per trein verder reisden. Deze trainingen werden verzorgd door de broeders van Saint Louis.

Een broeder of frater (Latijn voor ‘broeder’) is een katholieke theologiestudent of geestelijke die geen (hogere) wijding heeft ontvangen, maar die in een congregatie of een orde de drie kloostergeloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid heeft afgelegd. Het komt voor dat een man wel intreedt, maar niet de capaciteiten of roeping heeft om priester te worden. Zo iemand kan binnen de orde toch veel nuttig werk verrichten, bijvoorbeeld als missionaris, onderwijzer, koster of ziekenbroeder. In Oudenbosch waren veel broeders onderwijzer op het Saint Louis. Na hun dood werden ze hier begraven.

10. Jongens / Aloysiushof 68 / helemaal links op het pand

‘De liefde, de liefde zo stil en zo teer de liefde, de liefde die praat haast niet meer de liefde, de liefde die glimlacht alleen met bleekroze lippen stil voor zich heen’ Uit: Jongens die het nog nooit hebben gedaan van Joost Prinsen

11. Zeikerds / St. Louisplein / voor en in het tunneltje / goed zoeken naar onze 4 zeikerds!/ zonder kubus!

Wildplassen is nog steeds niet toegestaan maar in dit tunneltje zijn onze zeikerds op hun plek.

12. Schipper mag ik over varen / St. Louisplein / op één van de stenen pilaren waar de groene lantaarns op staan

Het in 1840 opgerichte Saint Louis was één van de oudste en grootste katholieke jongensinternaten van Nederland. In hoogtijdagen werden meer dan 700 jongens opgevangen. Eind jaren ’60 werden er ook schippers- en kinderen van kermisexploitanten opgevangen. Niet snel daarna sloot het meisjesinternaat Sint Anna haar deuren en werden deze meiden ook opgevangen in het Saint Louis. Hiermee werd het een ‘gemengd’ internaat dat pas in 2005 definitief haar deuren sloot.

13. Youp van ’t Hek / St. Louisplein / Achterin het groene hofje grenzend aan het plein, links van de deuren onder een vensterbank

De opa van Youp van ’t Hek heeft hier op het St. Louis internaat gezeten. Hier doceerde en componeerde hij (kerkelijke) muziek. Ook hier ontwikkelde hij zijn eigen muziekinstrument; een holle kist met daarop wijnglazen. Hij doopte zijn vingers in azijn en liet, door draaiende bewegingen met zijn vingers op de glazen te maken, het instrument zingen. Hier in Oudenbosch is wellicht het zaadje geplant voor de creativiteit van Youp van t Hek.

14. Zacht verdriet / Markt 26 / aan de linkerkant van het pand, om het hoekje

Banksy laat over de hele wereld zijn kunstwerken achter. Niemand weet wie Bansky is,

maar het kan zijn dat je op een ochtend langs een straat loopt en ineens een echte Bansky aantreft. Wij zouden Bansky heel graag uitnodigen naar Oudenbosch te komen, maar tot die tijd moeten we het met een wel hele kleine afdruk van een van zijn bekendste werken doen.

15. Kleren maken de mand / Markt 24 / rechts naast de deur

Met de intreden van het digitale tijdperk zijn steeds meer mensen digitaal gaan shoppen en verdwijnen er steeds meer winkeltjes uit het straatbeeld. In Oudenbosch proberen we de winkels overeind te houden door zoveel mogelijk in het dorp onze boodschappen te doen.

16. Halve zool / Fenkelstraat 21-A / rechts van etalage, naast regenpijp

Er zijn steeds minder schoenmakers, jammer want uit ervaring weten we dat schoenen makkelijk weer jaren meegaan nadat ze hier onder handen zijn genomen. Ook de schoenmaker die hier onze schoenen repareerde is helaas eind 2021 gestopt.

17. Vrouwtje is zo terug / Fenkelstraat 30 / rechts naast etalage tussen de lantaarnpaal en de ‘leiding’

Hartpatiënten met een huisdier leven langer dan hartpatiënten zonder huisdier. Huisdieren zorgen ervoor dat ons serotonine- en oxytocinegehalte (een hormoon dat geassocieerd wordt met een goed gevoel en vertrouwen) toeneemt. Of je nu een hond, een kat of een vis hebt om voor te zorgen: de conclusie is dat een huisdier ‘gelukkiger’ maakt 😉

18. Kooltjes uit het vuur halen / St Elisabethstraat 11 / rechts van de ramen ‘achter’ de regenpijp

De Oude kolenboer kent menig ‘Ouwebossenaar’ nog goed. Tegenwoordig kennen we enkel de spreekwoordelijke kooltjes.

19. Fanfare/ Professor van Ginnekenstraat 1 / rechts naast de deur / geen kubus!

Fanfare
Een fanfare (uit het Arabisch: ‘fanfar’) is een muziekensemble dat bestaat uit koperblazers, slagwerkers en saxofonisten. Vooral in Nederland en België komen veel fanfares voor. Nederland heeft op dit moment 2300 fanfares, maar dat worden er steeds minder vanwege de vergrijzing. De muzikanten zijn veelal op leeftijd en het aantrekken van nieuwe leden lukt niet altijd even goed. In Halderberge vind je nog een aantal actieve fanfares, maar als je googled op fanfare Oudenbosch, kom je bij een filmhuis terecht. Dit filmhuis toont iedere donderdagavond de allermooiste nieuw uitgekomen films in de filmzaal van de middelbare school. Zeker een aanrader er eens naar toe te gaan.

20. Voetjes van de vloer / Professor van Ginnekenstraat 14 / rechts van de etalage

Er bestaan meer dan 150 verschillende soorten dansen. Ook in Oudenbosch wordt er flink gedanst, zelfs op wereldniveau levert onze dansschool klasse.

21. Op goed geluk! / Professor van Ginnekenstraat 13 / links naast de entree, onder de witte brievenbus

Nummer 13 wordt vaak beschouwd als een ongeluksgetal door degenen die bijgelovig zijn. Maar als een engelennummer is nummer 13 zeer gunstig (engelennummer 13 is een teken van je engelen dat je verbonden bent met spirituele verlichte meesters en hun vermogen om je te helpen om je wensen te manifesteren).

Van onbetekenende, onbeduidende personen of zaken zegt men wel eens: zo gaan er wel dertien in een dozijn (dus in een twaalftal); men kan er dus nog wel één op toe krijgen, van zo weinig waarde zijn ze.

22. Hoed gezien / Kade 21 / onder linker raam

Een hoed als statement, een hoed om te laten zien van welke “stand” je was. Hoeden om je vettige haren te bedekken. Sinds de 2e Wereldoorlog wordt de hoed nauwelijks meer gedragen.

Enkel met Prinsjesdag zie je nog hoeden op de hoofden van vrouwen. De mannen laten het hier afweten. Ook met carnaval dragen mensen nog graag een hoed. Dit is een van de weinige plekken waar je nog een hoed kan laten aanmeten.

23. De boot missen…of toch niet? / Kade 2 / links van de entree onder de vensterbank

De kano wordt al heel lang en over de hele wereld gebruikt. De kano van Pesse, de oudste kano, stamt uit de periode tussen 8200 en 7600 vóór Christus. De term ‘kano’ komt van het Portugees / Spaanse woord ‘canoa’. Ze denken dat dit woord via Columbus afkomstig is van de in de Caraïben gebruikte benaming voor stamkano’s. Hier kun je kano’s huren al zitten deze twee jongens liever in een opblaasbootje.

24. Geduld is een schone haak / Kade 6-8 / tussen hoofdingang en etalage / helaas is deze weggenomen / als tijdelijke vervanging een minifoto van deze kubus. Zo zag ‘ie er dus uit. / vissertjes zonder kubus te vinden / links onder bijna op de stoep

De haven van Oudenbosch heeft zijn eerste succes aan de turfhandel te danken. De monniken lieten in de 13de eeuw dit gebied ontginnen. Omstreeks 1300 werd door hen een kanaal gegraven. Later werd het gebruikt om stenen vanuit België aan te voeren om de Basiliek te kunnen bouwen.

25. Trap van de liefde / Julianalaan 22 / dit kubusje is helaas niet meer te zien

Midden in het kustplaatsje Vieste in Puglia in het oosten van Italië, bevindt zich de scalinata dell’amore. Deze ‘trap van de liefde’ heeft wit geschilderde treden met rode hartjes erop. Tussen de hartjes staat in rode letters een tekst geschreven – de tekst van het lied La leggenda di Cristalda e Pizzomunno van de Italiaanse singer-songwriter Max Gazzè. Het verhaal beschrijft de verboden liefde tussen Pizzomunno en Cristalda. Het is een droevig verhaal maar elke honderd jaar worden de twee geliefden weer even tot leven gewekt en kunnen ze een nacht met elkaar doorbrengen.

26. Dronken mannen / Polderstraat 1 / rechts naast de ingang om t hoekje

Jongeren drinken steeds meer. Het aantal jongeren tussen 12 en 17 dat met een alcoholcoma in het ziekenhuis belandt, neemt schrikbarend toe. Uit onderzoek blijkt dat vooral in de weekenden wordt gedronken. Het allereerste drankje krijgen de meesten aangeboden door hun ouders. Veel pubers zijn daarom in de veronderstelling dat hun ouders het niet erg vinden als ze ook buiten de deur drinken.

27. Gezellig zootje / Stoofstraat 15 / tussen de twee ramen in aan het pleintje links van nummer 15

De meesten kennen ’t Stoofje als tweedehands winkel. Maar ’t Stoofje biedt meer: het is een ontmoetingsplaats, -en activiteitencentrum en inloopcafé. De ruimte werd zelfs te klein en in 2019 werden de twee naastgelegen panden erbij getrokken. Nu biedt het plaats aan zo’n 5.000 bezoekers per jaar.

28. Koekjes van Buys in ieders huis / Markt 37 / rechts naast de deur

In 1891 kocht Bernardus Buijs (later met i-grec vanwege internationale export van ‘Angel Kisses ‘) een bestaande bakkerswinkel op dit adres. Hij bakte o.a. brood voor de inwoners van St Louis (aan de overkant). In die tijd nam hij ook broodfabriek De Voorzorg in de Lollestraat over en rolde er een nog onbekende delicatesse van schuim, eiwit en dun laagje chocolade uit de fabriek. Via Oudenbosch maakte Nederland in de jaren twintig kennis met de negerzoen.

29. Beschermde wieg / Markt 45 / je slaat even links af het Jan Gielenplein op / net voorbij de beelden van de kikkers (Puitenol tijdens carnaval) links bij de houten schutting / links van de poort onder de stenen rand

Zwanger zijn zonder dat dit gewenst is, zonder dat er achtervang of ondersteuning is. De angst voor de gevolgen dat je omgeving erachter komt. In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om onder geheimhouding te bevallen en het kindje af te staan. Toch gebeurt het gemiddeld één keer per jaar dat een vrouw, om welke reden dan ook, deze instanties niet wil of kan benaderen. Als ze echt geen kant meer uit kan en besluit afstand te doen van het baby’tje (door het ergens onbeschermd achter te laten of, nog erger, om te brengen), kan ze haar baby’tje in een speciaal kamertje leggen: De beschermde wieg. Achter deze muur staat zo’n wiegje.

30. Lezen en laten lezen / St Annaplein 3 / rechts van de entree / rechts naast de regenpijp / zonder kubus!

Een openbare bibliotheek is in de wereld het meest democratisch object – Doris Lessing (brits schrijfster en Nobelprijswinnaar literatuur 2007) 1919-2013. Het klooster Sint Anna werd gesticht in 1837 als succursaalhuis van de Franciscanessen van Roosendaal, maar werd al spoedig een zelfstandige congregatie. Er was een school en een weeshuis aan het klooster verbonden. In 1994 werd het klooster door de zusters verlaten. Het kreeg een nieuwe bestemming als raadszaal en bibliotheek.

31. Loslopende non / Markt 8 / rechts van de hoofdingang / zonder kubus!

Dit is het oude klooster Sint Anna. Hier waren tot 1994 een meisjesinternaat en -onderwijsinstellingen ondergebracht. De meisjes, tussen de 6 en 20 jaar, werden opgevangen door de nonnen van Franciscanessen van Oudenbosch. Een non is een vrouwelijke monnik. Het woord monnik betekent “eenzaam”. Non (Latijn: nonnus = oud, gebruikt voor eerbiedwaardige personen) of (klooster)zuster is een katholieke of orthodoxe vrouw die de kloostergelofte van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid heeft afgelegd om een religieus leven te leiden.

32. Burgemeesterswoning / Sint Bernaertsstraat 1 / onder de oude bel

In 2022 is Bernd Roks in dit huis komen wonen. Sinds 2021 is hij de burgemeester van de gemeente Halderberge. In 1997 is een aantal dorpen samengekomen en vormen de huidige gemeente Halderberge. In deze kubus zie je de burgemeester geportretteerd met op de achtergrond het gemeentewapen van Halderberge. Over het gemeentewapen is destijds flink gesteggeld. Uiteindelijk is voor dit ontwerp gekozen. In de bovenste helft zie je de Burcht uit ’t wapen van Hoeven, aan beide zijden geflankeerd door de bomen uit het wapen van Oudenbosch. De vogels in de onderste helft zijn afkomstig uit het wapen van Nieuw- en Oud Gastel.

33. Gebroken hart / rechts naast de ingang van de Rooms Katholieke begraafplaats

Kan je hart breken door liefde? Ja zeker! De aandoening gebroken hart (zo heet het echt) bestaat al heel lang, maar werd pas in de jaren negentig voor het eerst beschreven door Japanse cardiologen. Het gebroken-hart-syndroom is een vorm van hartspierziekte of cardiomyopathie, die kan optreden bij heftige emoties, zoals bijvoorbeeld het weggaan of overlijden van een geliefde. Je kan er in zeer zeldzame gevallen zelfs aan overlijden! Gelukkig is het over het algemeen wel goed te behandelen en kan je hart (medisch) weer geheeld worden.

34. ‘Mag weer / Sint Bernaertsstraat 27 / links naast de etalage

Wijnhandel Van Spaandonk bestaat al sinds 1864…hoeveel glaasjes wijn zouden er sindsdien gedronken zijn uit de kelder van dit familiebedrijf?

Waarom een kleine mensjesroute door Oudenbosch?

In eerste instantie ‘gewoon omdat het leuk is’. Wij, twee buurvrouwen wonend aan de Markt in Oudenbosch, vinden het ook altijd leuk om op een onverwachts moment verrast te worden. Een bezoek aan Leeuwarden in 2021 bracht ons op het idee dit verder uit te werken, wat geresulteerd heeft in ruim 30 kubusjes met kleine mensjes en een enkel verdwaald klein ‘los mensje’. Soms grappig, soms informatief, soms ‘gewoon leuk om naar te kijken’.

De Corona pandemie heeft invloed gehad op het daadwerkelijk uitwerken. Er was zo ‘weinig’ vertier, je kon niet naar een terras, je kon niet naar een museum of binnenspeeltuin. Wij hebben met dit kleine project geprobeerd toch dat vertier mogelijk te maken. Voor iedereen, jong en oud.

Zonder financiële ondersteuning zijn we aan de slag gegaan. Uitgaande van een stuk of 10 kubusjes, maar toen we eenmaal de smaak te pakken hadden, werden het er steeds meer. Inmiddels ontvangen we van deelnemers vaak een financiële bijdrage en ook de gemeente heeft ons een steuntje in de rug gegeven met het uitreiken van een (mini)pluim.

Route, plattegrond, titel en beschrijving

De 34 tafereeltjes zijn op verschillende plaatsen in het centrum van Oudenbosch te vinden. Deze zijn gemarkeerd op de plattegrond van Oudenbosch. Deze is ook extern te bereiken door het gebruiken van de QR code die op sommige plaatsen op de route te vinden is.

Je kan natuurlijk zelf bepalen hoe je de route loopt en of je hem misschien in 2-en of 3-en loopt, je kan ook de volgorde aanhouden van de kaart. Je begint dan bij nummer 1 en steekt bij 15 over om de route weer op te pakken.

Alle mensjes hebben een titel en een korte beschrijving.

Deze route kwam tot stand door samenwerking: Kunsthal Oudenbosch, Marieke Bendeler en Monique Jasperse. Wij danken alle locaties in de route voor het beschikbaar stellen van hun pand

13 Comments

 1. Wat een ontzettend leuk initiatief! Ik ben er helemaal verliefd op. Zo leuk om met bezoek een rondje te lopen, te zoeken en te lezen. Fantastisch dat jullie dit aan Oudenbosch toegevoegd hebben; een bijzondere belevingsroute! Dank je wel!

  Like

  1. Norah (13): “Ik vind het een leuke route. Het is superorigineel bedacht en mooi gemaakt. De route is precies lang genoeg. Je komt langs alle leuke plekken van Oudenbosch.”
   Ruben (11): “Ik vind het leuk gemaakt. Het is leuk om de kubusjes te zoeken. De leukste mensjes zijn die op het Saint Louis plein, die zitten niet in een kubusje en zijn aan het plassen. We konden ze wel moeilijk vinden.”

   Like

 2. Toen ik in dit dorp liep, werd ik blij verrast over hoe prachtig en hoe mooi het is. Dat zouden ze best eens wat meer mogen promoten. Maar toen ik deze kleine mensjes route liep werd ik hiernaast ook nog eens bij ieder klein meisje aan het denken gezet: wat een geschiedenis, wat een leuke wetenswaardigheden, wat een lieve, leuke kleine mensjes! Dank dat jullie dit voor ons toegankelijk hebben gemaakt!

  Like

 3. Slechts 1 object gezien vanmiddag, bij FF biechten, het miniatuurtje van Frank…Die stond er bij en keek er naar, en voelt zich zeer verguld. Ik heb nu de route eens bekeken ( lekker dicht bij huis, kan niet meer zo goed en ver lopen, maar het is zo spannend, om te zien wat er allemaal is, en ook waarom. Ga dit weekend eens lekker op ( brom ) snor. Ikzelf woon op het st. Louisplein, en ga zeker op zoek naar Youp en de Zeikerds…en het Arboretum. Moet nu echt eerst alles even opschrijven, zodat ik de route heb…Heel veel succes verder, en jammer, dat sommige objecten worden verwijderd. Misschien een leuk alternatief voor de Zonnebloem, als uitstapje, hebben we al een keer gedaan maar toen bestond dit nog niet..

  Like

 4. Erg leuke wandelroute, we hebben met zijn 4-ren en de hond, genoten van de omgeving, kleine kubusjes en de verhalen hierbij!, top een aanrader om te wandelen!

  Like

 5. Met onze kleinkinderen heel wat kleine mensjes gevonden. Wat een leuke speurtocht is dit en wat een mooie miniatuurtjes in de kubussen! Op deze manier een eind lopen door het dorp is beslist geen straf voor kinderen. We hebben de route onderbroken met een kaarsje in de basiliek en een ijsje op het terras. Ondanks ons vele speurwerk hebben we de 4 mannetjes niet kunnen vinden in de tunnel, helaas, maar we gaan de wandeling beslist nog eens overdoen en zeggen t voort! Dank aan de initiatiefnemers!

  Like

   1. Zitten ze er nog alle 4? Telkens als ik er met de hond voorbij loop zoek ik, maar kan er maar 2 vinden

    Like

 6. Wat een geweldig idee en initiatief!
  De tocht is leerzaam, leuk en onze 4 kinderen in de leeftijd van 6 t/m 14 jaar bleven echt geïnteresseerd! Een aanrader voor alle leeftijden dus!
  Wij hebben de route wat uitgebreid door een bezoekje aan de Basiliek en de snackbar ;-)…
  Heerlijk om tijdens de lockdown te doen, wij hebben genoten. Dank daarvoor!

  Like

 7. Eerst route zelf gelopen ter voorbereiding op logeerpartij van kleinkinderen ( 5 en 8 jaar)
  Wij 2 volwassenen en Oud-Oudenboschenaren, vonden de route al heel leuk!
  De reactie van de kleinkinderen; dit is nog leuker dan logeren!
  Ook wij hebben het uitgebreid met een bezoek aan de Basiliek, idee om daar in de toekomst nog een kubusje te plaatsen?
  Kortom een geweldig initiatief en prima beschrijving.
  Dank jullie wel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s