Route en beschrijving

 1. ’t Mag weer!

St Bernaertsstraat 27 / links naast de etalage

2020 – het jaar waar de covid pandemie uitbrak. De avondklok werd ingesteld, mensen hamsterden toiletpapier, thuiswerken was het devies en een enkeling mocht op bezoek komen. Ook in Oudenbosch zijn mensen erg ziek geworden en zijn we dierbaren verloren. De gevolgen van Corona is nog dagelijks voelbaar … maar: Aan alles komt een eind en dus ook aan deze periode. Daar proosten we op!

2. Nachtwandeling van Vincent van Gogh 

Stationstraat 7 / rechts van de oranje brievenbus

Wist je dat Vincent van Gogh op 7 april 1877 een wandeling maakte van Station Oudenbosch naar Zundert?

Hij schrijft op 8 april 1877 aan zijn broer Theo: “Zaturdag avond vertrok ik met den laatsten trein uit Dordrecht naar den Oudenbosch en wandelde van daar naar Zundert. Daar in de hei was het zoo mooi, al was het donker kon men toch onderscheiden hoe die heivlakte en mastboschen en moerassen zich heinde en ver uitstrekten, […]. De lucht was graauw maar de avondster scheen tusschen de wolken door en nu en dan zag men ook andere sterren. Het was nog zeer vroeg toen ik te Zundert op het kerkhof kwam waar het zoo stil was, ik ging nog eens zien naar al de oude plekken en paadjes en wachtte het opgaan van de zon af.”

3. Bromsnor

Lollestraat 17 / rechts naast de voordeur

Er zijn zo’n 50 (!) bijnamen voor politie of politieagent, waaronder ‘platte petten’, ‘koddebeier’ en ‘klabak’. De meesten van deze bijnamen zijn beledigend of afkeurend. In corona-tijd hebben ze –net als alle andere ‘noodzakelijke beroepen’- keihard gewerkt de orde te handhaven.

4. Taartjes van eigen deeg

Markt 78 / rechts beneden naast regenpijp

Ouders van jongens en meisjes van de beide internaten St Louis en St Anna mochten in het weekend hun kinderen opzoeken. Soms was dit extra feestelijk en bezochten ze de taartjeswinkel van Looijmans. Ondanks dat de tearoom al jaren dicht is, kent iedereen dit pand want hier werden de lekkerste taartjes van Oudenbosch gegeten! Niet voor niets is de tearoom koninklijk onderscheiden.

5.Ieniemienie

Markt 72 / rechts van de deur

Net zoals de Basiliek van Oudenbosch een verkleinde kopie is van de St Pieter in Rome, is de Kunsthal Oudenbosch een verkleinde versie van de Kunsthal in Rotterdam. Met een knipoog naar grote kunstjes die zelfs als miniatuur grote indruk kan achterlaten. Dus zoom maar lekker in!

6. FF biechten 

Markt 52 / links naast de entree

Kijk achterom: Dé Basiliek van Oudenbosch. Ga naar binnen en waan je even echt in het buitenland. Een aanrader in perioden dat we niet op vakantie mochten vanwege de corona-reisbeperkingen. Oudenbosch is een katholiek bolwerk. Nog steeds kom je regelmatig gepensioneerde en uitgetreden broeders en zusters tegen die soms met de bewoners een drankje drinken om zo verhalen uit te wisselen. Hier ziet u de in Oudenbosch bekende broeder Frank die heel wat kilometers aflegt op zijn stalen ros.

7. Door de bomen het Artboretum zien

Achter het Postkantoor 1 / rechts van de entree (stalen poort)

Broeders werden opgeleid in Tivoli. Een arboretum is een wetenschappelijke tuin waar onderzoek werd gedaan naar bomen en planten. Dit arboretum is goed bewaard gebleven en wordt tegenwoordig volledig bijgehouden door vrijwilligers.

8A. Schipper mag ik overvaren

St. Louisplein / Op één van de stenen pilaren waar de groene lantaarns op staan

Het in 1840 opgerichte Saint Louis was één van de oudste en grootste katholieke jongens-internaten van Nederland. In hoogtijdagen werden meer dan 700 jongens opgevangen. Eind jaren ’60 werden er ook schippers- en kinderen van kermisexploitanten opgevangen. Niet snel daarna sloot het meisjesinternaat St Anna haar deuren en werden deze meiden ook opgevangen in het Saint Louis. Hiermee werd het een ‘gemengd’ internaat dat pas in 2005 definitief haar deuren sloot.

8B. Youp van ’t Hek

St. Louisplein / Achterin het groene hofje grenzend aan het plein, links van de deuren onder een vensterbank

De opa van Youp van ’t Hek heeft hier op het St. Louis internaat gezeten. Hier doceerde en componeerde hij (kerkelijke) muziek. Ook hier ontwikkelde hij zijn eigen muziekinstrument; een holle kist met daarop wijnglazen. Hij doopte zijn vingers in azijn en liet, door draaiende bewegingen met zijn vingers op de glazen te maken, het instrument zingen. Hier in Oudenbosch is wellicht het zaadje geplant voor de creativiteit van Youp van t Hek.

9. Zeikerds

St. Louisplein / in het tunneltje rechts / heel goed zoeken!! / deze 4 kleintjes zitten niet in een kubus!

Wildplassen is nog steeds niet toegestaan, al knepen de handhavers tijdens de lockdown een oogje toe want alle openbare en toegankelijke toiletten waren gesloten vanwege de corona-maatregelen.

10. Zacht verdriet

Markt 26  / aan de linkerkant van het pand, om het hoekje

Ook in Oudenbosch zijn we veel dierbaren verloren de afgelopen periode. Ze blijven in onze harten voortleven.

11. Kleren maken de mand

Markt 24 / rechts naast de deur

Ook de (kleine) middenstanders hebben het zwaar gehad tijdens de lockdown. Gelukkig kunnen we nu weer shoppen.

12. Halve zool

Fenkelstraat 21-A / rechts van etalage, naast regenpijp

Er zijn steeds minder schoenmakers, jammer want uit ervaring weten we dat schoenen makkelijk weer jaren meegaan nadat ze hier onder handen zijn genomen.

13. Kooltjes uit het vuur halen

St Elisabethstraat 11 / rechts van de ramen ‘achter’ de regenpijp

De oude kolenboer kent menig ‘Ouwebossenaar’ nog goed. Tegenwoordig kennen we enkel de spreekwoordelijke kooltjes.

14. Vrouwtje is zo terug

Fenkelstraat 30 / rechts naast etalage tussen de lantaarnpaal en de ‘leiding’

Honden moeten voorbereid worden op situatie na lockdown. Voor veel mensen was de lockdown de perfecte gelegenheid om een hond aan te schaffen. We zijn nu veel thuis, op zoek naar gezelschap en bovendien kun je zowel voor als tijdens de avondklok een frisse neus halen met je trouwe viervoeter.

15. Toonladder

Professor van Ginnekenstraat 1 / links van het pand

Tijdens het klussen is het prettig om naar muziek te luisteren. Het programma ‘Arbeidsvitamines’ bestaat al sinds 1946 en heeft menig schilder geïnspireerd.

16. Voetjes van de vloer

Professor van Ginnekenstraat 14 / rechts van de etalage

We mogen weer dansen en sjansen! Al is het wel op 1,5 meter afstand.

17. Op goed geluk!

Professor van Ginnekenstraat 13 / links naast de entree, onder de witte brievenbus

Nummer 13 wordt vaak beschouwd als een ongeluksgetal door degenen die bijgelovig zijn. Maar als een engelennummer is nummer 13 zeer gunstig (engelennummer 13 is een teken van je engelen dat je verbonden bent met spirituele verlichte meesters en hun vermogen om je te helpen om je wensen te manifesteren).

Van onbetekenende, onbeduidende personen of zaken zegt men wel eens: zo gaan er wel dertien in een dozijn (dus in een twaalftal); men kan er dus nog wel één op toe krijgen, van zo weinig waarde zijn ze.

18A. Geduld is een schone haak

Kade 6-8 / tussen hoofdingang en etalage / helaas is deze weggenomen! / als tijdelijke vervanging een minifoto van deze kubus! Zo zag ‘ie er dus uit!

De haven van Oudenbosch heeft zijn eerste succes aan de turfhandel te danken. De monniken lieten in de 13de eeuw dit gebied ontginnen. Omstreeks 1300 werd door hen een kanaal gegraven. Later werd het gebruikt om stenen vanuit België aan te voeren om de Basiliek te kunnen bouwen.

18B. De boot missen…of toch niet? / Kaaistraat 2 / links van de entree onder de vensterbank

Loop nu richting de bootjes die in de haven liggen en loop een klein stukje van de linker kade. Daar zie je iets verderop de Kaaistraat waar zich het oudste café van Oudenbosch bevindt (nummer 2).

De kano wordt al heel lang en over de hele wereld gebruikt. De kano van Pesse, de oudste kano, stamt uit de periode tussen 8200 en 7600 vóór Christus. De term ‘kano’komt van het Portugees / Spaanse woord ‘canoa’. Ze denken dat dit woord via Columbus afkomstig is van de in de Caraïben gebruikte benaming voor stamkano’s. Hier kun je kano’s huren al zitten deze twee jongens liever in een opblaasbootje.

19. Gedonder in de glazen

Polderstraat 1 / rechts van de deur om het hoekje

In één fles wijn gaan ongeveer 700 druiven… en toosten op je gezondheid? De Grieken zijn hiermee begonnen.

Niet omdat de Grieken ervan overtuigd waren dat wijn letterlijk goed zou zijn voor je gezondheid, maar omdat volgens de traditie de gastheer de eerste slok van de wijn nam. Zo liet hij aan z’n gasten weten dat de geschonken wijn niet vergiftigd was.

20. Gezellig zootje

Stoofstraat 15 / tussen de twee ramen in aan het pleintje links van nummer 15

De meesten kennen ’t Stoofje als tweedehands winkel. Maar ’t Stoofje biedt meer: het is een ontmoetingsplaats, -en activiteitencentrum en inloopcafé. De ruimte werd zelfs te klein en in 2019 werden de twee naastgelegen panden erbij getrokken. Nu biedt het plaats aan zo’n 5.000 bezoekers per jaar.

21A. Koekjes van Buys in ieders huis

Markt 37 / rechts naast de deur

In 1891 kocht Bernardus Buijs (later met i-grec vanwege internationale export van ‘Angel Kisses ‘) een bestaande bakkerswinkel op dit adres. Hij bakte o.a. brood voor de inwoners St Louis (aan de overkant). In die tijd nam hij ook broodfabriek De Voorzorg in de Lollestraat over en rolde een nog onbekende delicatesse van schuim, eiwit en dun laagje chocolade uit de fabriek. Via Oudenbosch maakte Nederland in de jaren twintig kennis met de negerzoen.

21B. Beschermde wieg

Markt 45 / je slaat even links af het Jan Gielenplein op / net voorbij de beelden van de kikkers (Puitenol tijdens carnaval) links bij de houten schutting / links van de poort onder de stenen rand

Zwanger zijn zonder dat dit gewenst is, zonder dat er achtervang of ondersteuning is. De angst voor de gevolgen dat je omgeving erachter komt. In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om onder geheimhouding te bevallen en het kindje af te staan. Toch gebeurt het gemiddeld één keer per jaar dat een vrouw, om welke reden dan ook, deze instanties niet wil of kan benaderen. Als ze echt geen kant meer uit kan en besluit afstand te doen van het baby’tje (door het ergens onbeschermd achter te laten of, nog erger, om te brengen), kan ze haar baby’tje in een speciaal kamertje leggen: De beschermde wieg. Achter deze muur staat zo’n wiegje. Kijk voor meer informatie: https://www.beschermdewieg.nl/index.html

22. Zonder gemeenschap is er geen bevrijding – Audre Lorde (Amerikaanse schrijfster, dichteres en activiste) 1934-1992

Julianalaan 22 / links om de hoek, naast grijs elektriciteitskastje

Als je achterom kijkt zie het bevrijdingsmonument van Oudenbosch dat in 1960 hier geplaatst is. Dit monument herinnert de inwoners van Oudenbosch aan de strijd tegen de bezetter en aan de herwonnen vrijheid en vrede. De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld. In 2009 is een plaquette toegevoegd aan het monument ter nagedachtenis aan hen die werden uitgezonden naar Nederlands-Indië en daar hun leven verloren.

23. Lezen en laten lezen

St Annaplein 3 / rechts van de entree bij de regenpijp

Een openbare bibliotheek is in de wereld het meest democratisch object – Doris Lessing (brits schrijfster en Nobelprijswinnaar literatuur 2007) 1919-2013. Het klooster Sint Anna werd gesticht in 1837 als succursaalhuis van de Franciscanessen van Roosendaal, maar werd al spoedig een zelfstandige congregatie. Er was een school en een weeshuis aan het klooster verbonden. In 1994 werd het klooster door de zusters verlaten. Het kreeg een nieuwe bestemming als raadszaal en bibliotheek.

We zijn heel benieuwd wat je van de route vindt! Helemaal onderaan deze pagina kun je een reactie plaatsen.

Bron:

http://www.broederchristofoor-oudenbosch.nl/geschiedenis.html

https://www.ensie.nl/spreekwoord/schilder

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oudenbosch

7 Comments

 1. Wat een ontzettend leuk initiatief! Ik ben er helemaal verliefd op. Zo leuk om met bezoek een rondje te lopen, te zoeken en te lezen. Fantastisch dat jullie dit aan Oudenbosch toegevoegd hebben; een bijzondere belevingsroute! Dank je wel!

  Like

  1. Norah (13): “Ik vind het een leuke route. Het is superorigineel bedacht en mooi gemaakt. De route is precies lang genoeg. Je komt langs alle leuke plekken van Oudenbosch.”
   Ruben (11): “Ik vind het leuk gemaakt. Het is leuk om de kubusjes te zoeken. De leukste mensjes zijn die op het Saint Louis plein, die zitten niet in een kubusje en zijn aan het plassen. We konden ze wel moeilijk vinden.”

   Like

 2. Toen ik in dit dorp liep, werd ik blij verrast over hoe prachtig en hoe mooi het is. Dat zouden ze best eens wat meer mogen promoten. Maar toen ik deze kleine mensjes route liep werd ik hiernaast ook nog eens bij ieder klein meisje aan het denken gezet: wat een geschiedenis, wat een leuke wetenswaardigheden, wat een lieve, leuke kleine mensjes! Dank dat jullie dit voor ons toegankelijk hebben gemaakt!

  Like

 3. Slechts 1 object gezien vanmiddag, bij FF biechten, het miniatuurtje van Frank…Die stond er bij en keek er naar, en voelt zich zeer verguld. Ik heb nu de route eens bekeken ( lekker dicht bij huis, kan niet meer zo goed en ver lopen, maar het is zo spannend, om te zien wat er allemaal is, en ook waarom. Ga dit weekend eens lekker op ( brom ) snor. Ikzelf woon op het st. Louisplein, en ga zeker op zoek naar Youp en de Zeikerds…en het Arboretum. Moet nu echt eerst alles even opschrijven, zodat ik de route heb…Heel veel succes verder, en jammer, dat sommige objecten worden verwijderd. Misschien een leuk alternatief voor de Zonnebloem, als uitstapje, hebben we al een keer gedaan maar toen bestond dit nog niet..

  Like

 4. Erg leuke wandelroute, we hebben met zijn 4-ren en de hond, genoten van de omgeving, kleine kubusjes en de verhalen hierbij!, top een aanrader om te wandelen!

  Like

 5. Met onze kleinkinderen heel wat kleine mensjes gevonden. Wat een leuke speurtocht is dit en wat een mooie miniatuurtjes in de kubussen! Op deze manier een eind lopen door het dorp is beslist geen straf voor kinderen. We hebben de route onderbroken met een kaarsje in de basiliek en een ijsje op het terras. Ondanks ons vele speurwerk hebben we de 4 mannetjes niet kunnen vinden in de tunnel, helaas, maar we gaan de wandeling beslist nog eens overdoen en zeggen t voort! Dank aan de initiatiefnemers!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s